Ze lijken de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond te zijn gekomen: Escaperooms. Het is een teamuitje waarbij overleg en samenwerken de belangrijkste aspecten zijn. Daarom is een Escaperoom een ideaal uitje wanneer er aan het teamgevoel gewerkt moet worden. Het geeft een kick wanneer je binnen de tijd als team de ruimte te verlaten maar wat zijn nou de gouden tips. 

escaperoom

Tip 1: praat!

Net zoals in het voetbalveld, op het kantoor of waar je dan ook met andere mensen samenwerkt is praten onwijs belangrijk! Heb je iets in je handen maar je hebt geen idee waar het woord of de getallen voor staan vraag dan aan de rest van het team of hun enig idee hebben. Misschien heeft je teamgenoot net een ander object in handen gehad met hetzelfde woord en kun je deze op een manier aan elkaar koppelen.

Tip 2: zoek!

In sommige Escaperooms is het verboden om meubilair te verplaatsen of objecten los te koppelen maar in andere gevallen kan het wel eens heel slim zijn om ook even onder een stoel of lamp te kijken. Kijk in alle lades, tasjes, gaten en gleuven om zo aanwijzingen te vinden.

Tip 3: probeer linken te leggen.

Probeer dingen met elkaar te koppelen. Zie je bijvoorbeeld op verschillende objecten vier cijferige codes en in een boekje een vertaling van vier cijferige codes dan kun je er bijna zeker van zijn dat deze objecten bij elkaar horen. Zoek naar patronen die hetzelfde zijn om dingen te linken met elkaar.

Tip 4: leg oplossingen weg.

Heb jij een raadsel opgelost? Leg dan die objecten weg zodat niet iemand anders het wiel opnieuw probeert uit te vinden. In de meeste gevallen worden oplossingen maar één keer gebruikt maar bij de wat moeilijkere escaperooms kan het zelfs zo zijn dat je objecten en uitkomsten meerdere keren nodig hebt om naar buiten te komen.

Tip 5: ga niet te diep op oplossingen in.

Je teamgenoot heeft een oplossing gevonden. Trots als je bent wil je van A tot Z weten hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen maar wacht hiermee totdat je de escaperoom uit bent. Je hebt het uur hard nodig voor de rest van de opdrachten dus ga geen tijd steken in elkaar vertellen hoe je bij een oplossing bent gekomen. Dat komt naderhand wel onder het genot van een drankje.

Tip 6: ga vanaf minuut 1 als team aan de slag.

Elk team kent ze wel: de mensen die het liefste eerst even de kat uit de boom kijken. Zoals gezegd is de tijd zo voorbij dus hier is geen tijd voor. Ga direct met zijn allen aan de slag en ondersteun teamgenoten hoe en waar ze kunnen gaan zoeken (of stuur ze voor de tijd deze tips 😉 ).

Tip 7: durf om een hint te vragen.

Niks is vervelender wanneer je als team zijnde helemaal op een loos spoor zit. Dat je het even niet ziet of dat je net één stapje over het hoofd ziet waardoor je gewoonweg niet verder kan. Bij de meeste escaperooms kun je om een hint vragen. Doe dit wanneer je het echt even niet meer weet zodat je weer door kunt met puzzelen.

Spontaan zin gekregen om een escaperoom te bezoeken? Reserveer dan nu bij bijvoorbeeld een escaperoom bij Hof te Langelo in Haaksbergen.